Hagedesign

Ønsker du et uteområde der det er rom for sosiale sammenkomster og full avkobling? Med godt hagedesign vil du kunne tilbringe mer tid utendørs. 

 

 

Hagedesign handler om å utnytte mulighetene som finnes på uteplassen din, og designe et lekkert oppsett for oppholdsplasser, bed og stier. Målet med omformingen er å skape et funksjonelt og fint utested der både venner og familie kan samles.

 

Det er som regel en anleggsgartner som står i spissen for hagedesign. Anleggsgartneren vil da lage en uteplass som samsvarer med dine ønsker og idéer. Gartneren vil kunne lage frodige bed med flotte blomster, hagedam, fontener, oppholdsplasser og lignende.

 

Vi skal her se nærmere på design av hage og uteplass. Finn ut hvordan en anleggsgartner kan forvandle den kjedelige, visne hagen din til en bugnende oase.

 

Her kan du lese mer om hvilke oppgaver en anleggsgartner kan hjelpe med.

 

Hva er hagedesign?

 

Hagedesign kan beskrives som kunsten å designe og utforme en plan for landskapet utendørs. Som regel involverer prosessen murer, kantsteiner, bed, planering og legging av skifer eller lignende.

 

En hage kan bestå av både bed, vann, terrasse, stier, hekker, trær og plen. Jobben til din anleggsgartner er å utforme en hage der disse elementene komplementerer hverandre.

 

·  Mur (naturstein eller lignende)

 

·  Kantsteiner

 

·  Bed

 

·  Plen

 

·  Hekk

 

·  Trær

 

·  Skifer

 

·  Asfaltering

 

·  Granittdekke

 

·  Planering

 

·  Hagedam

 

Et oppholdssted for hele familien

 

Innen design er det viktig å lage et uterom der alle vil trives. En hage bør være et sted der familie og venner kan samles i flotte omgivelser.

 

Design av hage trenger ikke å være noe ekstravagant eller spesielt dyrt. Selv enkle løsninger kan bidra til å gjøre hagen til et mer trivelig sted å oppholde seg. Noen ønsker for eksempel bare å vedlikeholde hagen sin, mens andre vil endre hagen fullstendig.

 

Hva kjennetegner vellykket hagedesign?

 

Et vellykket hagedesign er ikke bare estetisk vakkert å se på – det bør også være funksjonelt. Dette gjenspeiles i valg av materialer, planter, gress og kombinasjonen av disse. Det er lurt å la en profesjonell anleggsgartner ta seg av denne biten.

 

Hva som er fint å se på vil naturligvis være individuelt. I samråd med hageeieren vil anleggsgartneren kunne finne et design som passer den enkelte. Kanskje du foretrekker en moderne funkishage, eller en mer tradisjonell «engelsk hage»?

 

Det viktigste er at det er en fin balanse mellom grøntarealer og sittegrupper, steinområder (murer og stier) og andre elementer. Dette vil gi uteplassen et balansert og flott utseende.

 

Gjøre jobben selv, eller velge anleggsgartner?

 

Dersom du skal designe hagen din selv, vil du fort merke at det er mye arbeid å ta fatt i. Dette merkes spesielt dersom det er nødvendig med gravearbeid. Til dette kreves som regel gravemaskin og andre redskaper.

 

Det blir også mye avfall når hagen skal fikses. Trimming av trær og hekker resulterer ofte i flere titalls kilo med hageavfall. En anleggsgartner kan ta med hageavfall og annet avfall, slik at du får en ryddig og fin uteplass.

 

Trenger du hjelp til design av hage og uteplass?

 

Dersom du ønsker å få det fint utendørs, kan en anleggsgartner hjelpe deg. Dersom du bor i Bergens-området bør du finne en anleggsgartner som har kompetanse og kunnskap om design av uteplass i det våte Vestlandsmiljøet. God drenasje er viktig.

 

GR Anleggsgartner er blant anleggsgartnerne på Vestlandet som kan hjelpe deg med design av hage. Få hjelp til design og utførelse av alt fra naturstein og murer, til bed og grøntarealer.